#11 De Fundamentele Code - Denk vanuit Grondprincipes!
Je kunt IEDER probleem oplossen door altijd hiermee te starten.
Wat mij betreft is “leren denken” een van de meest waardevolle vaardigheden waar je in een mensenleven in kunt investeren.
We heten niet voor niets Homo sapiens. Sapiens slaat op weten of denken. Waar een Gorilla immense kracht heeft en een kameleon uitstekend visueel aanpassingsvermogen bezit, hebben wij het vermogen om de meest complexe problemen op te lossen.
Je grootste asset
Mits we onze grootste asset, binnen in onze hersenpan, zo efficiënt mogelijk weten te gebruiken. Stap 1 is natuurlijk om je grijze massa überhaupt aan het werk te zetten. Wanneer je deze blog bijhoudt, hoef ik niet bang te zijn dat je bij deze stap al bent blijven hangen.
Stap 2 is wat complexer. Deze gaat namelijk over: hoe zet ik mijn grijze massa zo doeltreffend mogelijk in.
Het denkvermogen dat ons brein ons schenkt, gaat ook gepaard met valkuilen. Denken kan zo complex worden dat we zelfs om de realiteit heen kunnen. Hierdoor vervormen we de realiteit of maken we hem nog ingewikkelder dan hij al is.
Om dit te voorkomen, is het zo waardevol om een frame te hebben voor “hoe” je het denken zo effectief mogelijk kunt aanpakken. Het gekke is dat denken als ademen is. Je doet het de hele dag door. Als je het niet goed doet of kan, is de kans groot dat het je dood wordt. In ieder geval maakt het je leven er niet makkelijker op, dus waarom leren we niet op school hoe we moeten denken?
Dan bedoel ik uiteraard niet “wat” we moeten denken of vinden. Nee, ik bedoel: hoe zetten we ons brein en rationeel denkvermogen zo doeltreffend mogelijk in om te doen waar we als Homo Sapiens het allerbeste in zijn en dat is: het oplossen van problemen.
Grondprincipes tonen de weg
In de allereerste Fundamentele Code Blog deelde ik een stukje video waarin Elon Musk uitlegt waarom natuurkunde zo’n interessante tak van sport is.
Natuurkunde gaat altijd uit van grondprincipes, oftewel de dingen die we zeker weten en waar we op verder kunnen bouwen. De vier fundamentele natuurkundige krachten zijn bijvoorbeeld grondprincipes:
Zwaartekracht
Elektromagnetische kracht
Sterke nucleaire kracht
Zwakke nucleaire
Zwaartekracht is hiervan het meest herkenbaar. Ik hoef je niet te vragen om je laptop los te laten wanneer je hem over de rand van het balkon houdt op 10 hoog, want jij en ik weten met volledige zekerheid dat hij met een flinke vaart naar beneden valt en in duizend stukjes spat.
De natuurkunde zit vol met dit soort grondprincipes en dat maakt het een enorm bruikbare tak van wetenschap om daadwerkelijke waarheidsvinding mee te doen. Dat is tenslotte waar wetenschap voor bedoeld is.
Sterker nog, natuurkunde (of fysica) gaat exact over het achterhalen van de fundamentele code waarop deze realiteit werkt. Zelf vergelijk ik het altijd met een computercode waarop een videogame is geschreven. Door een aaneenschakelijk van virtuele teksten en cijfers (genaamd: “code”) kunnen de meest waarheidsgetrouwe, complexe en gevarieerde games worden gesimuleerd. De informatie in de computercode bepaalt niet alleen hoe deze game eruit ziet, maar ook wat er mogelijk is in die game: de fysica.
De Code van een Videogame
Als programmeur van een game zou je kunnen instellen dat de basisfysica overeenkomt met de fysica in deze echte wereld, dus wanneer je avatar in de game valt dit met de versnelling van aardse zwaartekracht gaat. Ook zou je de code zo kunnen schrijven dat je video game character 10 keer zo snel valt.
Wat ik hiermee wil aangeven, is vooral dat er concrete redenen zijn waarom de dingen die we op dagelijkse basis meemaken en compleet normaal vinden (zoals een glas dat valt wanneer je het ongemerkt over het randje van je tafel duwt) zo uitpakken zoals ze doen.
We kunnen de fysica of regels van de realiteit in theorie dus volledig ontleden zodat we een beter zicht krijgen op de fundamentele code die onze realiteit vormgeeft en aanstuurt. Hoe meer van deze code je begrijpt, hoe meer je van het leven of de realiteit begrijpt.
Terugkerende Patronen
Een mooie bijkomstigheid is dat je patronen gaat herkennen. “As above, so below” of “as within, so without” hoor je wel eens in spirituele context. De natuurkundige reden waarom deze uitspraken kloppen is simpelweg vanwege grondprincipes of een “fundamentele code” waarop zowel above, below, within and without mee te dealen hebben.
Om dit terug te koppelen naar het stukje optimaal gebruik maken van je mind…
Wat mij betreft is je mind het device waarmee je overzicht kunt krijgen van grondprincipes en de manier waarop ze uitpakken in de realiteit. Iets “begrijpen” is simpelweg herkennen of voorspellen hoe iets uitpakt op basis van je begrijp van natuurkundige grondprincipes.
Ik heb het overigens niet alleen over gezondheidskwesties, ook complexere menselijke kwesties, zoals sociale relaties of liefdesbreuken volgen grondprincipes…
Om dit artikel verder te kunnen lezen, vraag ik een kleine maandelijkse bijdrage. Hiermee krijg je toegang tot de unieke inhoud van de wekelijkse uitgave van De Fundamentele Code inclusief de andere Premium Content op mijn substack.
Gaaf als je samen met mij en de andere Premium abonnees de diepe diepte in wilt!
Substack biedt nog geen Ideal en Bancontact betaalmethode, daarom heb ik daar aparte links voor:
Premium Maandabonnement
Premium jaar abonnement (met korting)
Keep reading with a 7-day free trial
Subscribe to Lars’s Blog to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.